در ابتداي اين مراسم محمد سرير به عنوان اولين سخنران پشت تريبون قرار گرفت و درباره اميرناصر افتتاح گفت: به نظر من «افتتاح» با شاگردان و آثاري كه از خود به جاي گذاشته همچنان در بين ما حضور دارد و نمرده است. من اهليت اينكه درباره ويژگي هاي تكنيكي او صحبت كنم را ندارم اما مي خواهم درباره ساير خصوصيات خاص او صحبت كنم.
وي ادامه داد: فكر مي كنم امروزه شنوندههاي برنامه گلها بيشتر از مخاطبان دوران توليد اين برنامه هستند و اين نشان از اهميت و جايگاه برنامه گلها در موسيقي ايران دارد.در آن برنامه، موسيقي ايراني به حوزه هايي چون موسيقي چند صدايي ، تكنوازي و تصانيف وارد مي شد و آثار مهمي توسط بزرگان موسيقي كشورمان خلق مي گرديد.
اين آهنگساز بيان داشت: سالها قبل نماينده اي از دانشگاه لندن به ايران آمد و با زحمات زيادي كه براي جمع آوري آرشيو كامل برنامه گلها كشيد كاملترين مجموعه اين برنامه با كيفيتي بهتر از آنچه بسياري از دوستان دارند تهيه كرد كه امروز در يكي از سايتهاي مربوط به اين دانشگاه موجود است.زماني كه من از نماينده دانشگاه لندن پرسيدم كه شما چرا چنين هزينه اي براي جمع آوري برنامه گلها مي كنيد پاسخ داد كه اين برنامه از يك نقطه خاص آغاز مي شود و سير تحول آن واضح است و در يك نقطه خاص نيز به پايان مي رسد و اين شان را دارد كه در اختيار هنرپژوهان و دانشجويان موسيقي قرار گيرد.
سرير در ادامه اين برنامه گفت: ما همواره با اهميت بالايي به برنامه گلها توجه مي كرديم چرا كه مجريانش هنرمنداني با اهليت خاص بودند و اين همان موضوعي است كه امروز وجود ندارد. بحث مالي چنداني بين هنرمندان گلها وجود نداشت و آنها در همنشيني با يكديگر و عشق و علاقه اي كه به موسيقي و اهالي اين هنر داشتند اين آثار را خلق مي كردند.متاسفانه از اين منظر هم شرايط امروز جامعه موسيقي ما با آن دوران قابل مقايسه نيست.
رئيس هيات مديره خانه موسيقي اظهار داشت: نسل نوازندگان امروز ما شايد از نظر تكنيكي پيشرفتهاي زيادي كرده باشند اما هنوز نمي دانند موسيقي كجاست و چه وظيفه اي دارد. تا جايي كه من «افتتاح» را مي شناختم او جزء افراد جامع الجهاد بود . در كار تدريس با انتقال اهليتي كه از موسيقي درك كرده بود و همراه ساختن آن با تكنيكها ، شاگرداني موثر را پرورش داد .
وي افزود: ما در اين مقطع تاريخي نياز به بازنگري جدي در بخشهاي آموزشي مان داريم تا بازگشت به خويشتن كنيم. موسيقي وسيله انسان شدن است و هدف نيست.
در ادامه اين مراسم علي نواب زاده نوازنده پيانو به روي صحنه آمد و دو قطعه «خوابهاي طلايي» و «فانتزي ژيلا» از ساخته هاي جواد معروفي را براي حاضران اجرا كرد . همچنين در ادامه اميد كاظمي نوازنده پيانو به همراه سينا محمدي نوازنده تنبك و علي كاظمي خواننده به روي سن آمدند و به اجراي برنامه پرداختند.
ميلاد كيايي ديگر سخنران اين برنامه بود كه درباره ناصر افتتاح گفت: شايد من نسبت به برخي ها سابقه ديرينه تري در دوستي با اميرناصر افتتاح داشته باشم؛ حدود سالهاي ۴۱ و ۴۲ آشنايي ما آغاز شد و روابط خانوادگي نزديكي داشتيم. اميرناصر افتتاح انساني بسيار شكننده، حساس و عاطفي بود و شايد يكي از مهمترين دلايل درگذشتش نيز همين روح لطيفش بود.درواقع «افتتاح» فوت نكرد ، دق كرد.
اين نوازنده سنتور ادامه داد: هنرمند نمي ميرد و همواره با هنرش و شاگردانش جاودانه مي ماند.«افتتاح» نيز امروز با وجود آثاري كه از او به جاي مانده و همچنين افرادي كه شاگرد شاگردان او هستند همچنان حضور دارد و زنده است.
وي افزود: خوب به خاطر دارم در زمان فوت اميرناصر افتتاح براي بهمن رجبي گرفتاري خاصي پيش آمده بود و از اين ماجرا اطلاع نداشت وقتي خبردار شد به همراه او به امامزاده طاهر كرج رفتيم و بهمن رجبي بر سرمزار اين هنرمند بزرگ اشكها ريخت.«افتتاح» صاحب سبك بود وبه خاطر همين نامش در موسيقي ايران مانده است ؛ او در برنامه گلها كارهاي مختلفي را با انواع ريتمها اجرا مي كرد و از چند تنبك نواز پيشكسوت نيز به نيكي ياد مي كرد از كساني چون مهرورزان، بهرام شمس ، ايرلو و….او همچنين دلخوشي از وارد شدن دف به موسيقي ملي ما نداشت كه دلايلش بماند.
به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني موسيقي ايران (ناي) ، در ادامه فيلمي گفتگو با اميرناصر افتتاح كه در سال ۱۳۶۳ توسط احمدرضا مويد محسني تهيه شده بود، پخش شد و سپس گروه كوارتت تنبك به اجراي برنامه پرداخت.
بعد از اين اجرا بهمن رجبي به روي سن آمد و سخنانش را با اين بيت آغاز كرد:بگذار تا بگريم چون ابر در بهاران /// كز سنگ ناله خيز روز وداع ياران
من آدم مرده پرستي نيستم و همه مي دانند كه هرگز در چنين مراسم هايي حاضر نمي شوم اما امير ناصر افتتاح ويژگي هاي خاصي داشت كه براي من بسيار با اهميت بود. صفت مردانگي اش مهمترين چيزي بود كه من از او ديدم.
وي افزود: من در اوج جواني ام كه براي خودم فكر مي كردم كسي شده ام به تهران آمدم و نزد هر يك از اساتيد آن زمان مي رفتم درگيرهايي را به راه مي انداختم تا اينكه نزد اميرناصر افتتاح رفتم و سركلاس ايشان با كمال بي ادبي گفتم «تنبكي را كه دستت هست را به من بده تا ريز ده انگشتي بزنم» ؛او در پاسخ به اين لحن بد من با فروتني تمام گفت من كه هيچ ادعايي ندارم بفرماييد شما بزنيد.
در ادامه بهمن رجبي با وام گرفتن ريتمهايي از اميرناصر افتتاح ، محمد اسماعيلي و ناصر فرهنگفر به اجراي قطعاتي به ياد آنها پرداخت.همچنين گروه «كوچه باغ» در بخش ديگري از اين مراسم به اجراي برنامه پرداختند.
اكبر عالمي آخرين سخنران مراسم بزرگداشت اميرناصر افتتاح بود ؛ او در اين سخنراني گفت: ميراث فرهنگي ما نفت،گاز و بسياري چيزهاي ديگر نيست بلكه ميراث فرهنگي ما انديشه ، خرد و هنر است؛ در واقع خرد و هنر با هم گره خورده اند و خرد بدون كمك هنر اصلا خرد نيست . كسي كه موسيقي نمي فهمد به نظر من از آدميت به دور است بايد موسيقي را فهميد ؛ خانواده هايي كه فرزندانشان از كودكي همراه با موسيقي پرورش پيدا مي كنند هرگز در آينده نمي توانند جزء كساني باشند كه سوار بر يك هواپيما بر سر مردم هيروشيما بمب فرو بريزند آنها از خشونت به دور خواهند بود. ما وامدار فرهنگي ۸ هزار ساله هستيم وقتي ما از فرهنگ و ريشه هاي مان صحبت مي كنيم منظورمان مانند كشورهاي استقلال يافته از شوروي سابق با ۲۲ سال قدمت نيستيم.
وي ادامه داد: حتي كشور آمريكايي كه امروز به عنوان ابرقدرت از آن ياد مي كنند تاريخ استقلالش ۱۷۷۶ است. وقتي ما از موسيقي سخن مي گويم پيشينه اي اينچنين چند هزار ساله و با عظمت در پشت سر خود داريم.
[divider margin=” 0 2em 0 2em”]
منبع:پايگاه اطلاع رساني موسيقي ايران